For mye tid og penger på rapportering

LI.
FB.
IG.
Følg oss

Etter fire dager i Arendal og Arendalsuka har våre ESG-rådgivere flere tanker om hvordan status er for det norske næringslivet når det kommer til ESG. De slår blant annet fast at ressursene enkelte virksomheter bruker på å rapportere på ESG er omfattende, kanskje altfor omfattende.  

– Det ble av flere innledere påpekt at virksomheter i dag bruker mer tid og penger på rapportering, enn faktiske ESG-tiltak, forteller Johanne Kjerstad i Doxacom. 

Med en omfattende omstilling i vente er det derfor et stort behov for mer effektive løsninger.  

Ingvild Nistad og Johanne Kjerstad i Arendal. Foto
Seminar i Arendalsuka. Foto
ESG og bærekraftsmålene. Foto
Tore Roaldsnes. Foto

Effektivisering av ESG-arbeidet 

Effektivisering var også tema når Brønnøysundregistrene inviterte til debatt om ESG-data og hvordan dette kan øke tempoet i omstillingen og gi økt konkurransekraft. Fra scenen fikk vi høre fra direktør i Brønnøysundregistrene, Lars Peder Brekk, at de gjerne ønsker å hjelpe bedrifter å effektivisere.  

– De var tydelige på at datadelingsløsninger må på plass. Dette er virkelig en gladnyhet, og vil sikre mer effektiv datainnsamling i fremtiden, forteller ESG-rådgiver Ingvild Nistad i Doxacom.   

 

Kunnskap gir konkurransefortrinn 

Selv om det store temaet under Arendalsuka i år uten tvil var kunstig intelligens (KI) med over 400 arrangementer, så tar næringslivet likevel ESG på alvor, forteller Kjerstad og Nistad.  

– Mange virksomheter som blir rapporteringspliktige fra 2025 og 2026 ligger nok allerede bakpå, sier Kjerstad. 

EUs bærekraftsdirektiv (CSRD) tredde i kraft ved nyttår, og pålegger virksomheter å rapportere på ESG. Direktivet var tema under flere arrangementer og debatter i Arendal.  

— Konklusjonen fra bedriftene var som regel den samme – det er komplisert og tidkrevende med ESG-rapportering, men de som har startet tidlig har et tydelig konkurransefortrinn, forteller Kjerstad.  

 

Nor-Fishing  

Debatten om ESG-rapportering og effektivisering er på ingen måte over.  

De to forteller at de allerede neste uke vil løfte temaet opp på agendaen igjen, denne gangen for fiskerinæringen.  

– Fiskerinæringen har et stort omstillingsbehov, men det er foreløpig mangel på gode løsninger for klimaomstilling, forteller Kjerstad.  

– Mange vil få krav til å dokumentere hvordan de arbeider med å håndtere ESG, og reduserer sin negative påvirkning. Rapporteringskravet vil komme, selv om løsningene for omstilling ikke er modne.  

Under seminaret på Nor-Fishing i Trondheim vil Johanne og Ingvild orientere om krav fra EU og fra norske myndigheter. Sammen med Audhild Bang Rande i Brønnøysundregistrene vil de svare på hvordan norske bedrifter enklere kan finne ut av hvilke data som kan eller skal benyttes når det rapporteres på ESG i henhold til kravene. 

– Vi håper å gi innsikt i hvordan man kan komme i gang med enkel rapportering, slik at en er forberedt og kan sikre konkurransekraft, avslutter Ingvild Nistad.  

Følg arrangementet på Nor-Fishing, tirsdag 20. august kl. 14, stand A-114, 2. etg.

 

Mer informasjon og påmelding her:  

Andre aktuelle nyheter

Fullt hus på ESG-seminar

ESG-kravene strammes inn og det kan bli dyrt å falle bakpå. – Mye informasjon er allerede tilgjengelig, sier Johanne Kjerstad. Se Doxacoms seks beste rapporteringstips.

Maritime Onboarding hos Ulstein Verft

Den 7. november deltok vi på Maritime Onboarding hos Ulstein verft, og Ellen Torset fra Doxacom ledet programmet på vegne av GCE Blue Maritime Cluster.