Underskudd på folk i sivil og militær maritim næring

LI.
FB.
IG.
Følg oss

– Det er underskudd på arbeidskraft og kompetanse som vi tidligere kunne hente fra andre land. Vi velger å se på utfordringene som muligheter. Vi har et godt samarbeid med videregående skoler, og vi «produserer» så mange lærlinger som vi bare kan klare, sier Elise Gjermundrød, HR-sjef ved Fiskerstrand Verft.

Hun fortalte om hvordan de jobber langsiktig for å sikre kompetansen under et frokostmøte om utdannings- og rekrutteringsbehovet i maritim næring i regi av Maritimt Forum Nordvest og NTNU i Ålesund i forkant av dag 2 av Verftskonferansen 2024.

Gjermundrød kjenner utfordringen på kroppen hver eneste dag, men velger å se på det som muligheter.

– Pøs på!

– Vi tar inn 14-15-åringer på arbeidsuke, og vi ser at det vekker interessen i dem. De storkoser seg på jobb.

– Vi satser også på de som har falt utenfor arbeidslivet. De er en stor og uutnyttet ressurs som vi bør investere i. Bedriftene er blitt utdanningsinstitusjoner, det er bra, men vi trenger at det blir lagt enda bedre til rette fra det offentlige. At det koster litt ekstra å utdanne fagfolk gjennom praktiske utdanninger – det er bra, sier Elise Gjermundrød. – Pøs på!

Kompetanse er undervurdert

Tore Ulstein, styreleder i Ulstein Group er enig med HR-sjefen ved Fiskerstrand Verft. Verftsnæringen går stadig gjennom markedsmessige bølgedaler, noe som gjør det vanskelig å «treffe» på hva som er rett bemanningsnivå over tid.

– Dette er en global konkurranse der vi foreløpig er verdensledende, men posisjonen er truet. Kompetanse er undervurdert, og vi må bruke penger på dette for å hevde oss videre.

– Ungdom bestemmer seg tidlig, kanskje allerede i 13-14-års alderen begynner de å tenke på hvilke egne talent de ønsker å forfølge. Vi kan vekke interessen gjennom å satse på teknologi, og på forskning og utvikling. Vi må også sørge for gode tilbud utenfor jobb for de som allerede er klare for en jobb, og da må vi gå sammen om å bygge en attraktiv region, sier Ulstein.

Fantastiske fagfolk og ingeniører!

Han også slår et slag for praktiske og tekniske utdanninger;

– Vi har vert veldig fornøyd med ingeniører som har tatt veien gjennom TAF- og YSK-ordningen. De er fantastiske fagfolk og ingeniører!

TAF (Teknisk Allmennfag) og YSK (Yrkes- og Studiekompetanse) var utdanningsløp i Norge som kombinerte fagutdanning (yrkesfag) med studiekompetanse.

TAF- og YSK-ordningene tilbød elever muligheten til å få både yrkeskompetanse og generell studiekompetanse, noe som gjorde det mulig å gå ut i jobb eller fortsette med høyere utdanning etter endt skolegang.

Begge modellene har gitt elever fleksible muligheter for karrierevalg og videre utdanning, men i flere fylker er disse blitt erstattet av andre utdanningsprogrammer eller lagt ned som separate linjer grunnet endringer i utdanningssystemet og varierende interesse fra elever og bedrifter.

Ønsker politisk bestilling

– Vi utdanner for få folk til maritim næring i Norge. Vi i NTNU og Fagskolen i Ålesund er i stand til å øke kapasiteten. Vi er klare til å levere og styrke Norges maritime beredskap, men det krever en politisk bestilling nå, sa Arnt Myrheim-Holm i NTNU med klar adresse til politikerne som deltok på frokostmøtet.

De som fikk anledning til å respondere på innleggene var Geir Inge Lien (Senterpartiet), Geir Stenseth (Fremskrittspartiet), Randi Walderhaug Frisvoll (Kristelig folkeparti), Monica Molvær (Høyre) og Per Vidar Kjølmoen (Arbeiderpartiet).

Frokostseminar. Foto

– Vi er klare til å levere og styrke Norges maritime beredskap, men det krever en politisk bestilling nå, sa Arnt Myrheim-Holm i NTNU (til venstre) med klar adresse til politikerne som deltok på frokostmøtet. Til høyre ordstyrer Britt Giske Andersen i Maritimt Forum Nordvest.

Frokostseminar. Foto

– Det er underskudd på arbeidskraft og kompetanse, men vi velger å se på utfordringene som muligheter. Vi «produserer» så mange lærlinger som vi bare kan klare, sier Elise Gjermundrød, HR-sjef ved Fiskerstrand Verft. Tore Ulstein, styreleder i Ulstein Group,  slår et slag for praktiske og tekniske utdanninger; – Vi har vert veldig fornøyd med ingeniører som har tatt veien gjennom TAF- og YSK-ordningen. De er fantastiske fagfolk og ingeniører!

Frokostseminar på Verftskonferansen 2024. Foto

Fra venstre: Britt Giske Andersen (Maritimt Forum Nordvest), Tore Ulstein (Ulstein Group), Geir Inge Lien (Senterpartiet), Geir Stenseth (Fremskrittspartiet), Per Vidar Kjølmoen (Arbeiderpartiet), Monica Molvær (Høyre), Randi Walderhaug Frisvoll (Kristelig folkeparti), og Elise Gjermundrød (Fiskerstrand Verft).

Andre aktuelle nyheter

Maritime Onboarding hos Ulstein Verft

Den 7. november deltok vi på Maritime Onboarding hos Ulstein verft, og Ellen Torset fra Doxacom ledet programmet på vegne av GCE Blue Maritime Cluster.