I høst har vi gleden av å ha praktikant Aleksandra Olsen hos oss over en periode på seks uker. Med et ønske om å styrke sin kunnskap knyttet til havbasert næring ble Doxacom et selvsagt valg, ifølge henne.
Aleksandra (23) tar en mastergrad i samfunnskommunikasjon ved Universitetet i Agder (UiA), men har returnert til Nordvestlandet for å gjennomføre praksis og skrive masteroppgave.
— Jeg har stortrivdes på Sørlandet, men det føles veldig riktig å vende nesa hjemover til jobb, familie, venner og samboer i Ålesund. Nå gleder jeg meg til å etablere meg igjen her, bake og lage masse god mat, og gå turer i de aller fineste fjellene.
Utdannet journalist
Hun har vokst opp på Larsgården, og gikk på Latinskolen i sentrum. Etter videregående gikk ferden videre til Høgskulen i Volda, nærmere bestemt journalistutdanningen.
— Jeg har alltid vært glad i norskfaget, og er veldig utadvendt. Etter at jeg deltok i, og vant, en retorikk-konkurranse i 2017, fikk jeg øynene opp for både retorikk og mediehåndtering. Totalen førte til at journalistyrket ble riktig karrierevei for meg.
Etter endt bachelorgrad i Volda var hun ikke helt klar for å gi slipp på studenttilværelsen, og ville studere litt til før ‘’voksenlivet’’ for alvor gjorde sitt inntog i hverdagen.
Ønsket faglig tyngde
— Det siste semesteret i Volda var jeg 10 uker i praksis hos NRK Sørlandet, fordi jeg visste at jeg ville søke meg til mastergraden i samfunnskommunikasjon ved UiA. Etter å ha fått en smakebit av livet i Kristiansand, hadde jeg enda mer lyst tilbake til skolestart på høsten for faglig påfyll og nye erfaringer.
Også NRK ville ha Aleksandra tilbake. Ved siden av masterstudiet har hun et 50 prosent vikariat i statskanalen.
— I tillegg har jeg jobbet som innholdsprodusent ved kommunikasjonsavdelingen til Universitetet. Jeg hatt ansvar for produksjon av podkasten ‘’Student på UiA’’, og vært reporter i spalten ‘’Ukas spørsmål’’ på Instagram, sier hun, og legger til:
— Jeg elsker å møte nye folk! I mitt yrke er jeg så heldig at jeg daglig får slå av en prat med ulike mennesker, om ulike temaer. Det passer meg ypperlig!
Før hun reiste sørover jobbet Aleksandra som journalist i Ålesund også. Hun har jobbet for Radio Ålesund, Utdanning.no ved Kompetanse Norge og Sunnmørsposten.
Tusen takk til alle i Doxacom, dere har tatt meg utrolig godt imot! Jeg gleder meg til å være sammen med dere i fire uker til.
Vil lære mest mulig
Nå er vi i Doxacom glade for å ha henne som praktikant hos oss.
Hun har vokst opp et steinkast unna ett av knutepunktene til den maritime klynga – NMK (Norsk Maritimt Kompetansesenter) ved Campus Ålesund, har nå et ønske om å heve sin kompetanse knyttet til den havbaserte næringen.
— Da jeg flyttet vekk fra Ålesund, ble jeg automatisk mer ‘’hjemmepatriot’’. Jeg innså etter hvert at jeg ville lære mer om byen min som et senter for innovasjon, forskning og globalt samarbeid. Som en stolt sunnmøring er det viktig for meg å bli kjent med fagmiljøene som finnes her.
— Doxacom fanget min oppmerksomhet med sin faglige relevans og kunnskap om havbasert næring, som fint kan knyttes til emneplanen i samfunnskommunikasjon.
Der står blant annet strategisk kommunikasjon, omdømmebygging, profesjonsetikk, organisasjonsledelse og krisekommunikasjon sentralt.
— Da jeg tok kontakt med Doxacom for første gang, var de umiddelbart positive til å ta meg imot. Før jeg begynte i praksisen skreddersydde vi praksisplanen sammen, og fokuset har hele tiden lagt på at jeg skal få mest mulig ut av oppholdet.
Ute i felt
Aleksandra peker på at hun i løpet av to uker har hatt en bratt læringskurve som praktikant hos Doxacom.
— Det var perfekt timing at GCE Blue Maritime Cluster arrangerte Maritime Onboarding-kurs den første uka. Det ble en fin introduksjon til aktører og problemstillinger som er høyaktuelle i næringen, som alternative drivstoff, og hvilke markeder som er mest aktuelle nå. Jeg har allerede lært mye!
Kurset besto av to lærerike dager med faglige presentasjoner og bedriftsbesøk.
— Nytteverdien av å se teori i praksis har alltid vært stor for meg, så besøket til Vard Søviknes må trekkes frem som et høydepunkt. Der fikk vi gå om bord i et fartøy, og dannet oss et bilde av arbeidshverdagen på et verft.
Hos Ulmatec Pyro fikk gruppa se hvordan de jobber med produktutvikling innen varme- og energi-gjenvinning.
— Selv om jeg føler at jeg allerede har lært vanvittig mye, skjønner jeg at jeg bare så vidt har skrapt i overflaten. I tiden som kommer ser jeg frem til å lære enda mer om forretningsutvikling, strategisk kommunikasjon og selskapsidentitet. Jeg føler meg som en tørr svamp i et hav av kunnskap, og benytter enhver anledning til å suge til meg alt jeg kan!