Etter fire dager i Arendal og Arendalsuka har våre ESG-rådgivere flere tanker om hvordan status er for det norske næringslivet når det kommer til ESG. De slår blant annet fast at ressursene enkelte virksomheter bruker på å rapportere på ESG er omfattende, kanskje altfor omfattende.
– Det ble av flere innledere påpekt at virksomheter i dag bruker mer tid og penger på rapportering, enn faktiske ESG-tiltak, forteller Johanne Kjerstad i Doxacom.
Med en omfattende omstilling i vente er det derfor et stort behov for mer effektive løsninger.
Effektivisering av ESG-arbeidet
Effektivisering var også tema når Brønnøysundregistrene inviterte til debatt om ESG-data og hvordan dette kan øke tempoet i omstillingen og gi økt konkurransekraft. Fra scenen fikk vi høre fra direktør i Brønnøysundregistrene, Lars Peder Brekk, at de gjerne ønsker å hjelpe bedrifter å effektivisere.
– De var tydelige på at datadelingsløsninger må på plass. Dette er virkelig en gladnyhet, og vil sikre mer effektiv datainnsamling i fremtiden, forteller ESG-rådgiver Ingvild Nistad i Doxacom.
Kunnskap gir konkurransefortrinn
Selv om det store temaet under Arendalsuka i år uten tvil var kunstig intelligens (KI) med over 400 arrangementer, så tar næringslivet likevel ESG på alvor, forteller Kjerstad og Nistad.
– Mange virksomheter som blir rapporteringspliktige fra 2025 og 2026 ligger nok allerede bakpå, sier Kjerstad.
EUs bærekraftsdirektiv (CSRD) tredde i kraft ved nyttår, og pålegger virksomheter å rapportere på ESG. Direktivet var tema under flere arrangementer og debatter i Arendal.
— Konklusjonen fra bedriftene var som regel den samme – det er komplisert og tidkrevende med ESG-rapportering, men de som har startet tidlig har et tydelig konkurransefortrinn, forteller Kjerstad.
Nor-Fishing
Debatten om ESG-rapportering og effektivisering er på ingen måte over.
De to forteller at de allerede neste uke vil løfte temaet opp på agendaen igjen, denne gangen for fiskerinæringen.
– Fiskerinæringen har et stort omstillingsbehov, men det er foreløpig mangel på gode løsninger for klimaomstilling, forteller Kjerstad.
– Mange vil få krav til å dokumentere hvordan de arbeider med å håndtere ESG, og reduserer sin negative påvirkning. Rapporteringskravet vil komme, selv om løsningene for omstilling ikke er modne.
Under seminaret på Nor-Fishing i Trondheim vil Johanne og Ingvild orientere om krav fra EU og fra norske myndigheter. Sammen med Audhild Bang Rande i Brønnøysundregistrene vil de svare på hvordan norske bedrifter enklere kan finne ut av hvilke data som kan eller skal benyttes når det rapporteres på ESG i henhold til kravene.
– Vi håper å gi innsikt i hvordan man kan komme i gang med enkel rapportering, slik at en er forberedt og kan sikre konkurransekraft, avslutter Ingvild Nistad.
Følg arrangementet på Nor-Fishing, tirsdag 20. august kl. 14, stand A-114, 2. etg.