EUs bærekraftsregelverk er i endring – igjen. EUs Omnibus-forslag har på kort tid snudd opp ned på kravene til ESG-rapportering, og mens noen jubler over forenklinger, mener andre at EU nå drar i bremsen på den grønne omstillingen. Heldigvis er det én standard som står sterkere, nå som støvet etter Omnibus endelig begynner å legge seg – VSME.
Superhelten du ikke visste at du trengte
VSME er forkortelsen for Voluntary Standard for Small and Medium Enterprises. Kort forklart er det EUs frivillige bærekraftsstandard for bedrifter som ikke omfattes av CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). VSME ble lansert i desember 2024 og er frivillig, men med Omnibus-forslaget blir den mer relevant enn noen gang.
For – selv om myndighetene letter på kravene, forsvinner ikke markedets behov for bærekraftsdata. Banker, investorer og store kunder vil fortsatt ha bærekraftsinformasjon. Og her blir VSME nøkkelen.
Snipp snapp snute for ESG-rapportering?
Vi kommer ikke utenom Omnibus-forslaget. Dette er EUs nye forslag til forenkling for å rydde opp i tre store ESG-regelverk:
- CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) – Rapporteringskravene for store selskaper
- CS3D (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) – Aktsomhetskrav for verdikjeder – blir ofte omtalt som EUs Åpenhetslov.
- EUs Taksonomi – Klassifisering av bærekraftige aktiviteter
Noen av de viktigste endringene som er foreslått i Omnibus er:
- Terskelverdien for CSRD økes til 1000 ansatte – antall selskaper som må rapportere kuttes dermed med 80 %.
- Bølge 2 og 3 av CSRD utsettes på ubestemt tid – Planlagt oppstart i 2025 er satt på pause.
- Bransjespesifikke standarder droppes
- ESRS (bærekraftsrapportering) skal forenkles, og det blir mindre tekst, mer tall.
- Taksonomi-rapportering snevres inn – Kun selskaper med over 1000 ansatte og 450 mill. euro i omsetning omfattes.
- Selskaper kan ikke kreve mer ESG-info fra SMB-er enn det VSME dekker
Mange spør seg om Omnibus er en god eller dårlig idé. Det finnes to hovedleirer i debatten; 1) Team Forenkling som ønsker mindre byråkrati og mener at Omnibus styrker konkurransekraften; og 2) Team Omstilling, som mener at færrerapporteringskrav vil svekke omstillingen og gi mindre åpenhet rundt ESG-forhold. Tiden vil vise hvem som har rett – mest sannsynlig er fasiten et sted midt imellom.
En gavepakke
Skal du være en attraktiv leverandør, få finansiering eller konkurrere om kontrakter, må du kunne dokumentere bærekraftsarbeidet ditt. Det gjelder ikke minst i markedsføring, hvor bærekraftspåstander må kunne dokumenteres – hvis ikke er det grønnvasking.
Og her kommer VSME inn som en gavepakke:
- En felles standard gjør det enklere å sammenligne og benchmarke selskaper
- Standardisering er nøkkelen til å sikre seg mot ukoordinerte informasjonsforespørsler fra kunder og partnere – om en skal oppnå dette må alle følge samme standard (hint: VSME)
- Omnibus sikrer at større selskaper ikke kan kreve mer enn VSME-standarden dekker
Med andre ord: VSME blir den nye fasiten for SMB-er’s bærekraftsarbeid.
VSME på 1-2-3 – slik kommer du i gang
Sammenlignet med ESRS, som inneholder over 1200 datapunkter, er VSME et friskt pust:
Den inneholder kun 11 obligatoriske rapporteringskrav, og 10 av dem er kvantitative. Vårt beste råd er å starte med å kartlegge hvilke ESG-data du allerede har, og hvor du finner dem.
Trenger du los?
Vi i Doxacom har ferdige VSME-maler, hjelper deg å finne riktige data og lager en ferdig rapport for deg. Ta en kaffe med oss – helt uforpliktende – så drar vi rapporteringen trygt i havn.
